סרבנות גט
ביהדות, ניתן להתיר נישואין בין בני זוג אך ורק באמצעות מתן וקבלת גט, ולא לפני שבית הדין הרבני פסק בעניין.
במקרים בהם אדם נשוי מסרב לסיים את הנישואים בצורה רשמית על פי חוקי ההלכה – למרות שבשטח הקשר הסתיים – זוהי סרבנות גט.
יש שמכנים סרבנות גט כסחטנות גט, בטח במקרים בהם המניע לסרבנות הוא כלכלי, ונועד לשכנע את בן או בת הזוג לוותר על מזונות או על כספים במסגרת הסכם גירושים.
איך מגדירים בתי הדין הרבניים בישראל סרבנות גט? מקרים בהם הגיש אדם (גבר או אישה) תביעת גירושים ובתגובה נענה בסירוב, גם שנתיים מיום פתיחת התביעה.
משרד עורכי דין שלו & וינגסט, מספק שירותי ייעוץ וייצוג במקרה של סרבנות גט, פגישת ייעוץ ראשוני ללא התחייבות, מענה מיידי בכל שאלה ועניין.
נשמח לעמוד לשירותכם, אתם מוזמנים ליצור עימנו קשר עוד היום בטלפון 054-4226117, או מלאו את טופס צור קשר באתר ונחזור אליכם בהקדם.
סרבנות גט – מה עכשיו?
אחד הנזקים שעושים סרבני גט הוא בכך שהם מונעים מבני הזוג שלהם להמשיך הלאה בחייהם. על פי רוב, גברים הם סרבני גט לנשותיהם, שמכונות מסורבות גט.
במקרים רבים, הליכי גירושים מלאים בתאוות נקם, בכעס ובמרמור, מה שמוביל לעיתים לחוסר נכונות להתיר את הקשר.
על פי ההלכה, מסורבות גט שמקיימות יחסי אישות עם מי שאינן נשואות לו כדת וכדין נחשבות לנואפות. ילדים שנולדים מקשר זה נחשבים לממזרים. באופן פרדוקסלי, מסורבי גט שזכו לילדים מאישה לה אינם נשואים, אינם נחשבים לממזרים.
חוסר השוויון והסימטריה הללו מעוררים מחלוקות רבות ומקימים על בית הדין הרבני ארגוני נשים ותומכיהן. אחת הנחמות היא שבית הדין הרבני, בעקבות פסק דין מ-1995, מאפשר לנקוט שורה של צעדים נגד סרבני גט משני הצדדים.
סנקציות במקרים של סרבנות גט
להלן, כמה מהסנקציות שניתן להפעיל נגד סרבן גט:
- סנקציות אזרחיות: על פי חוק, בית הדין רבני יכול למנוע מסרבני גט להחזיק בחשבון בנק, בדרכון או ברישיון נהיגה, ובמקרים קיצוניים אף לשלוח אותם לתקופת מאסר ממושכת, בה ניתן למנוע מהסרבנים זכויות אסיר או עציר בסיסיות.
- מזונות עונשיים: הפירוש של מזונות עונשיים הוא מזונות גבוהים במיוחד. את הסנקציה הזו ניתן להפעיל אך ורק כנגד סרבני גט ולא כנגד סרבניות גט.
- ביטול זכאות למזונות: במקרים בהם אישה היא זו שמסרבת לתת גט, יכול בית דין רבני לבטל את הצורך של בעלה לשלם לה דמי מזונות, על ידי הגדרתה כמורדת. מדובר בסנקציה שמופעלת לעיתים נדירות בלבד.
- הרחקות דרבנו תם: בית הדין הרבני יכול להטיל שורה של סנקציות דתיות וקהילתיות (לפחות מבחינה דתית): איסור על עליה לתורה, צירוף למניין, לימוד תורה, מילת בני המסרב, קבורה בישראל ובמקרים קיצוניים אף נידוי חברתי מוחלט.
מי מנצח במקרים של סרבנות גט?
כמו במלחמה, כך גם במקרים של סרבנות גט: יש בעיקר מפסידים. אבל מישהו צריך "להפסיד פחות" מהשני, והאדם הזה יהיה מי מבין בני הזוג שמסוגל להמתין עד קבלת הגט על פי התנאים שלו.
אם אחד מבני הזוג מחזיק בכסף רב שמספיק לו בשביל לחיות ברמת חיים גבוהה תוך כדי תשלומים לעורכי הדין או דמי מזונות – יש לו יתרון משמעותי.
מצד שני, בן הזוג שחי עם הילדים המשותפים מחזיק גם הוא ב'קלפי מיקוח', שכן הוא זה שיכול למנוע או להקשות על ביקורים עד שיוסדרו בהסכם.
במקרים בהם אחד מבני הזוג מעוניין להינשא בשנית (או בשלישית או ברביעית…) ולנהל בצורה גלויה מערכת יחסים חדשה, הוא זה שזקוק לגט יותר מאשר הצד השני.
מכיוון שתהליכי גירושין הם עסק מלוכלך, שני הצדדים פועלים על מנת להשיג יתרון ולעיתים קרובות לא בוחלים באף אמצעי, כולל סרבנות גט.
משרד עורכי דין שלו & וינגסט, מספק שירותי ייעוץ וייצוג במקרה של סרבנות גט, פגישת ייעוץ ראשוני ללא התחייבות, מענה מיידי בכל שאלה ועניין.
נשמח לעמוד לשירותכם, אתם מוזמנים ליצור עימנו קשר עוד היום בטלפון 054-4226117, או מלאו את טופס צור קשר באתר ונחזור אליכם בהקדם.